Lelki táplálék

 

Vonalban

Jelenleg 6 vendég olvas minket

Katolikus Rádió

Idézet

" Jézus Krisztus tegnap és ma!
Ő a kezdet és a vég!
Ő az alfa és az ómega.
Övé az idő
És az örökkévalóság.
Övé a dicsőség és a hatalom
Mindörökkön-örökké. Ámen. "

Húsvét liturgiájából

BejelentkezésKépek a kegyhelyről

Főoldal

Máriabesnyői egyházközség idei jelmondata:

      "Éljetek méltóan Krisztus evangéliumához!”

Fil 1,27

Szentmisék rendje

  • Hétköznap: 18:00
  • Vasár- és ünnepnap: 09:00, 10:30, 18:00
További információk...

Főbúcsúink

  • 2015. június 28. Összmagyarság búcsúja
  • 2015. augusztus 15-16. Nagyboldogasszony Főbúcsú
  • 2015. szeptember 5-6, 8. Kisboldogasszony Nagybúcsú

További információk...

HIRDETÉS 2015. 06. 14. PDF Nyomtat Email
Írta: Kája Sándor   
2015 május 02., szombat 11:45
2014. június 14.

•Szeretettel köszönjük azoknak, akik a múlt heti Úrnapi sátor díszítésnél részt vettek és szebbé tették vele az ünnepet.

•Szombaton 10 órakor Vácott pap és diakónusszentelés lesz. Imádkozzunk a szentelendőkért!

•Június 27-én Egyházmegyei Találkozó lesz Nagyorosziban. Nagyobb érdeklődés esetén autóbuszt indítunk. Részletek a hirdető táblán.

Június 28-án vasárnap lesz a Kárpát-medencei Összmagyarság Búcsúja.
9.00 óra: Reggeli dicséret Szűz Mária tiszteletére
09.30 óra: Rózsafűzér
10.00 óra: Énekes Mária köszöntés
10.30 óra: Ünnepi szentmise, körmenet.
Főcelebráns: v.lg.dr. Dévényi Ferenc atya
12.00 Úrangyala Ima élőben a Mária Rádióval
12.30 óra: Loretói Litánia, zarándokok búcsúztatása

•Nyári tábor lesz augusztus 1-7-ig Bodajkon. Jelentkezés 5000 forint előleg befizetésével Pádár Évánál.

•Szeretnénk a Bazilika terét és a Filagória melletti teret bekamerázni. Ezt önerőből nem tudjuk megoldani, szeretettel kérem a Testvéreket, aki megteheti, a hátsó nagy fehér perselybe, vagy személyesen János atyánál járuljon hozzá az ügy megvalósításához. Isten fizesse mindenki adományát, aki már hozzájárult a megvalósuláshoz!

 
MÉCS vendégségben jártunk Egerben PDF Nyomtat Email
Írta: Ditti   
2015 április 29., szerda 00:00
Fantasztikus jól sikerült a szombatunk és szerintem ezt bátran írhatom minden részvevő nevében.

A program első fele egy városismereti vetélkedő volt.
Kicsit megcsúszva érkezett a csapat egyik fele, de a helyiek, bár sokan pici gyerekkel voltak, nagyon kedvesen kitartottak. Két felé osztottak minket és az időben érkezettek már el is kezdhették a vetélkedőt. Kaptak egy térképet, amin be voltak jelölve az állomások és az útvonal. A szervezők figyelmességét, leleményességét dicséri, hogy minden állomáson volt először az adott látnivalóról egy rövid ismertető, majd gyerekeknek  és végül felnőtteknek szóló feladat is. A gyerekfeladatok általában szaladgálós- ügyességi versenyek voltak, amit a kisebbek nevében ezúttal köszönünk :) 

Pl. az első állomáson 13 vagy mennyi tenyérnyi papírcsillagot kellett az egri főszékesegyház előtti téren megtalálni a gyerekeknek, majd a szülőknek a rajtuk lévő betűkből egy latin szót (camera obscura) kitenni, végül a helyiek elmondták, hogy az végül is egy periszkóp, ami a téren álló Eszterházy Károly Főiskola felső szintjén található és a város látképét vetíti be a szobába.

A Dobó István téren egy bronz szobrot (gondolom Gárdonyi Gézáét, bár ebből a részből kicsit kimaradtam) kellett megtalálniuk a gyerekeknek és a kezéből elhozni egy lapot. A lapon a "Fel nagy örömre, ma született" kezdetű karácsonyi ének szövege volt, amiről megtudhattuk/feleleveníthettük, hogy Gárdonyi Géza írta, méghozzá a dallamát is és a feladat folytatásaként elő is kellett adni. Azt is elmesélték, hogy a Dobó téren korábban piacokat tartottak és szokás volt az Eger patakból fogott békákat árulni rántott békacombnak. S onnan lehetett tudni, friss-e a béka, hogy valami fémet a lábához érintve a friss békaláb még rúgott.
Aztán egy hídon kellett megszámolni a szerelem-lakatokat, végig az egész úton figyelni és minél több árvízi vízmagasság jelet feljegyezni (megdöbbentő magas volt a vízállás 1878-ban), közben répáztunk-almáztunk, páran fagyiztak is.

Végül nagyot virsliztünk Andornaktályán, egy óriási nagy kertben, jól mászható diófával, homokozóval, fociztak nagyot fiúk-lányok vegyesen , Bobbival énekeltünk, hetek óta végre egy nagyot beszélgettünk, sütiztünk. 

Volt, aki hat körül sírva szállt be a kocsiba, hogy már haza kell menni.
 
Szeretettel: Ditti, Csabi 
 
„GÖDÖLLŐN, A MÁRIABESNYŐI NAGYBOLDOGASSZONY BAZILIKÁBAN LÁTHATÓ…” PDF Nyomtat Email
Írta: Koós Albert   
2012 augusztus 19., vasárnap 16:05

Kedves Testvérek, Látogatók!
 
Az irodában vagy a sekrestyében 3 ezer forintért megvásárolható a képen látható 260 oldalas, ~150 színes képpel ellátott keménytáblás könyv. Ha a látogatók (turisták, zarándokok, az egyházközség régi és új tagjai ) belépnek a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikába, az ott látott sok szép szobor, kép és tárgy láttán sok kérdés merülhet fel bennük. Ezen kérdések egy részére igyekszik ez az összeállítás válaszokat adni - 83 kérdéskörben, 200 szócikkben - hogy az ott látottakról az érdeklődők további ismereteket szerezhessenek. (Minden esetben megjelölésre került a forrás, a legtöbb esetben a 15 kötetes Magyar Katolikus Lexikon.)  

A kötet összeállítója: Koós Albert.


 
GRASSALKOVICH ALAPÍTVÁNY FELHÍVÁSA PDF Nyomtat Email
Írta: Kája Sándor   
2012 november 12., hétfő 17:48

A alapítvány adószáma az 1%-os felajánláshoz: 18714052113  

Szinte minden nap szembesülünk azzal, hogy sok embertársunk számára a „mindennapi kenyér” előteremtése is komoly feladatot jelent. Az emelkedő élelmiszer árak, a magas közüzemi díjak, albérleti kiadások és megnövekedett hiteltörlesztések mellett magas a munkanélküliség, nehéz munkát találni. Ezen körülmények nyomán sokak számára veszélybe került az egészség, az emberhez méltó élet.

Bővebben...
 

A Máriabesnyői Kegytemplom bazilika rangot kapott

2008. szeptember 7-én, a kisboldogasszony búcsún S. E. R. Juliusz Janusz apostoli nuncius ünnepi szentmise keretében hirdette ki, hogy XVI. Benedek pápa az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 2008. május 2-án kelt határozatával a máriabesnyői kegytemplomot basilica minor rangra emelte.